újdonságok‎ > ‎

Madárbarát Vendégház a Mecsek lábánál!

Gábor Kurucz, 2012. aug. 16. 6:15   [ frissítve: 2012. aug. 28. 4:19, felhasználó: Margit Somogyváriné Koncz ]
Nem a Vackor Vendégházak marketingjét akartuk növelni akkor, amikor 5 évvel ezelőtt csatlakoztunk a Madárbarát kert mozgalomhoz, de mégis hasznot hozott a vállalkozásunknak. A saját házunk kertjében évről évre egyre több madárfajt figyeltünk meg. 
Jól eső érzés volt lesni az ablakból, főleg télen, a nálunk lakmározó kedves kis lényeket.
A csatlakozással azt akartuk elérni, hogy szakemberek segítségével még jobb feltételeket teremtsünk „madarainknak” télen-nyáron, hogy ne csak ösztönösen tegyük a jót, hanem maximálisan jót tegyünk.

Negyedévenként adtuk le adatlapon a megfigyeléseinket a Magyar Madártani Egyesület Pécsi Csoportjának, majd meglátogatott minket Bank László és felmérte mi a teendőnk még. Azt kell büszkén mondanom, hogy nem sokat kellett pluszban tennünk a Madárbarát kert táblánkért! Nekünk már volt: sok fa a kertben, bokros sövényünk a fészkeléshez, búvóhelyhez, több féle odút is kihelyeztünk már (ezt ritkítani kellett, mert túl buzgók voltunk), etetőket, itatókat tettünk ki, lehetőleg úgy, hogy leskelődhessünk is. Van pici kerti tavunk, melynek csobogójában fürdőzhettek a rigók, verebek. A jóleső dicséret után
hamarosan megkaptuk a táblánkat, melyet a kapunkra, jól látható helyre raktunk ki, hogy picit dicsekedhessünk is vele.

Aztán jöttek a vendégek, és aki nem ismerte a táblát mindenki kérdezte mit jelent ez, talán a falusi turizmushoz kapcsolódik, vagy ha tudta miről szól, az gratulált. A beszélgetések után többen elhatározták, hogy ők is beneveznek a programba, ha haza mennek! Azt mondták a vendégeink, most már értik mitől van a madárdalos reggeli ébresztő, miért van a vendégházaknál a sok fészek, és azt csodálják, hogy nem félnek a madarak, pedig itt vagyunk egy nagyváros, Pécs közelében! A nálunk nyaralók megcsodálhatják a zöldikéket, cinkék több faját, fakopáncsot, őszapót, vadgalambot, örvös galambot, mátyásmadarat, rozsdafarkút, vörösbegyet, pintyeket, tengelicet, meggyvágót, csúszkát és még azokat, akiket kifelejtettem a felsorolásból és látogatóink kertünkben. Ezek a madarak a Jakab-hegy erdeiből térnek be hozzánk, mely a Duna-Dráva Nemzeti Park része és tájvédelmi körzet is. Családommal szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a kevéske pénzért, munkáért ilyen jutalmat kaphatunk a természettől!

Hívom Önöket, most látogassanak el hozzánk és élvezzék mindezt nálunk ingyen, teljesen díjmentesen!
Rendeljenek szállást a Vackor Vendégházakba és én elküldöm kedvezményes ajánlatomat!

Várunk Téged kedves Ismerős és Ismeretlen Természetbarát!Comments